Suoraan sisältöön

Vimanan mikrokonesalipalvelussa hukkalämpö hyödynnettään kasvihuoneesssa

Vimana on konseptoinut uudenlaisen mikrokonesalin ja kasvihuoneen yhdistävän kokonaispalvelun. Mikrokonesaleja käytetään kasvavissa määrin suomalaisissa organisaatioissa tietojärjestelmien kapasiteetin ja nopeuden parantamiseen. Vimanan palvelussa ainutlaatuista on hukkalämmön hyödyntämisen uusi innovaatio, jossa mikrokonesalin synnyttämä lämpö ohjataan kasvihuoneeseen. Hankkeen esiselvitys on valmistunut tänään 1.4.2019. Palvelua on jo onnistuneesti pilotoitu Vimanalla, ja pilotit ovat laajenemassa muihin valtion organisaatioihin.

”Mikrodatakeskusten palvelintiloissa syntyy huomattava määrä lämpöä, joka on ohjattava pois tiloista. Hankkeen esiselvityksen perusteella kasvihuone on osoittautunut erinomaiseksi vaihtoehdoksi tähän. Titaaniset jäähdytysputket ohjaavat hukkalämmön suoraan konesaliin liitettyyn kasvihuoneeseen”, Vimanan arkkitehtuuurijohtaja Veijo Terho kertoo.

Vimanan esiselvityksen laskelmien mukaan esimerkiksi tyypillisen kolmen neliömetrin mikrodatakeskuksen lämmöllä voidaan lämmittää viiden neliömetrin kasvihuone tasaiseen 23-24 asteen lämpötilaan ympäri vuorokauden.

Terhon mukaan mikrokonesali-kasvihuonepalvelun perustamiseksi tarvitaan oikeastaan vain riittävä pinta-ala ulkotiloista, esimerkiksi pihalta tai rakennuksen katolta.

”Innovaatio olisi sovellettavissa hyvin monissa suomalaisissa organisaatioissa, jotka tarvitsevat mikrokonesalia järjestelmiensä toimintaan, ja haluavat nauttia tuoreista vihanneksista ja kasviksista”, Terho kertoo.

Onnistunutta pilottia laajennetaan

Vimanalla on jo esiselvityksen valmistelun yhteydessä pilotoitu palvelua onnistuneesti. Vimanan omien järjestelmien käytössä tarvittavan mikrokonesali on perustettu Vimanan toimitilan tontille ja lämpö on ohjattu noin neljän neliömetrin suuruiseen kasvihuoneeseen.

”Kasvihuone sijaitsee toimistomme takapihalla. Sinne on saatu hyvät olosuhteet muun muassa erilaisten saalattien, yrttien, paprikoiden ja kurkkujen kasvattamiseen. Nämä vihannekset ovat henkilökuntamme poimittavissa ja nautittavissa. Tämä on ollut suosittu työsuhde-etu työntekijöidemme keskuudessa”, Vimanan viestintäpäällikkö Sanna Kranjc kertoo.

Vimana aloittaa palvelun pilotit myös muiden valtion organisaatioiden kanssa tänä keväänä. Esiselvityksessä kerrotaan, että pidemmällä tähtäimellä palvelua on tavoite laajentaa myös yksityiselle sektorille ja muihin pohjoismaihin.

Lue lisää:

Vimanan mikrokonesali-kasvihuonepalvelun esiselvitys (1.4.2019)