Suoraan sisältöön

Vimanan yhdyskäytävä maakuntien tietoliikenteen ja valtion VY-verkkojen välille on avattu

Valtion ja maakuntien yhteisen tietoliikenneinfrastruktuurin rakentaminen etenee aikataulussaan. Tärkeä askel otettiin eilen, kun Vimana avasi yhdyskäytävän maakuntien sisäisen tietoliikenteen esikytkentäytimen ja Valtion VY-verkkojen välille.

Kyseinen yhdyskäytävä antaa tekniset edellytykset toteuttaa pääsyn maakunnille valtiolla oleviin järjestelmiin.

Vimanan Tietoverkot-projektipäällikön Mika Niemisen mukaan yhdyskäytävän avaaminen maakuntakäyttäjille varmistui onnistuneiden tietoliikennetestausten pohjalta.

”Yhteydet maakunnille ovat nyt olemassa ja tekninen saatavuus testattiin yhteyden avauksen yhteydessä”, Nieminen kertoo.

Varsinainen järjestelmäkohtainen pilotointi käynnistyy Valtion järjestelmät- hankkeen ohjauksessa vuonna 2019.

Kytkentäydin syntyy kahdessa vaiheessa 

Maakuntien yhteinen tietoliikenneratkaisu tarjoaa Vimanan asiakkaille nopean, valvotun ja turvallisen tavan kytkeytyä maakuntien yhteisiin palveluihin, muihin asiakkaisiin sekä ulkoisiin palveluntarjoajiin. Samalla se muodostaa siihen liittyneiden jäsenorganisaatioiden välisen eriytetyn ja turvallisen tietoliikenteen yhdyskäytävän.

Maakuntien väliset verkkoyhteydet tarjotaan ensin esikytkentäytimestä (2018-2019). Esikytkentäytimen jälkeen siirrytään käyttämään varsinaista kytkentäydintä vaiheittain vuodesta 2019 lähtien. Vimana siirtää kaikki esikytkentäytimeen liittyneiden maakuntien yhteydet automaattisesti kytkentäytimeen sen valmistuttua.

Lisätietoja

Mika Nieminen, Tetoverkot-hanke, projektipäällikkö
mika.nieminen@vimana.fi