Suoraan sisältöön

Ensimmäisessä Makufi-seminaarissa luotiin yhteistä näkymää maakuntien tuleviin verkkopalveluihin

Vimanan vetämän maakuntien yhteistä verkkosivustopohjaa valmistelevan Makufi-projektin käyttäjäyhteisön yhteistyö käynnistyi aloitusseminaarilla Kallion virastotalolla. Seminaari kokosi kuulolle yli 60 maakuntavalmistelijaa joko paikan päälle tai etäyhteyden päähän. Seminaarissa luotiin yhteistä näkymää siitä, miten Makufi-yhteistyö auttaa maakuntien valmistelijoita tulevien verkkopalveluiden luomisessa.

Makufi-projektissa maakuntien verkkosivustopohja luodaan yhteistyössä eri osallisten kanssa. Maalis-kesäkuussa kärkimaakuntien Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan, Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja kesäkuun alusta Pirkanmaankin edustajista koottu projektiryhmä on keskittynyt sivustokonseptin yleisten linjojen määrittämiseen. Tässä seminaarissa projektiryhmän tuotokset esiteltiin ensimmäistä kertaa muiden maakuntien edustajista koostuvalle käyttäjäyhteisölle. Tavoitteena on luoda kaikille maakunnille yhteinen sivustopohja, jonka päälle kukin maakunta voi sitten rakentaa omat maakuntakohtaiset sisältönsä.

”Tällä hetkellä projektissa tähdätään sivustopohjaan, mutta jatkossa voidaan päättää erikseen myös kehitysprojekteista. Yhteisellä Makufi-toimintamallilla varmistetaan, että kehittämistyö tehdään tehokkaasti kaikkien hyödyksi”, Vimanan projektipäällikkö Tiina Nikmo kertoo.

Seminaari koostui viidestä esityksestä, ja aikaa oli varattu myös ryhmätyölle ja keskustelulle. Katso tunnelmia kuvakoosteesta tai Twitteristä aihetunnisteella #Makufi ja lataa puhujien esitykset alta.

”Tulossa on modernia 2020-luvun verkkopalvelua kaikkien maakuntien asukkaille”, lupaavat Makufi-projektiryhmän puheenjohtaja Anju Asunta ja projektipäällikkö Tiina Nikmo.

 

Kuntaliiton Mikko Malmgren esitteli Makufi-seminaariväelle kuntapuolen Kunta.fi-toimintamallia, mistä myös maakunnat voivat ammentaa hyvää esimerkkiä. Malli ohjaa kuntia tiiviiseen yhteistyöhön ja parhaiden ratkaisujen hyödyntämiseen. Kunta.fi:ssä on hyödynnetty avoimen lähdekoodin Drupal-järjestelmää, joka tarjoaa erinomaisen pohjan myös Makufi-projektin Drupal-toteutukseen.

 

Lauri Impivaara Pohjois-Karjalan tietotekniikkakeskuksesta kertoi Pohjois-Karjalan maakunnan alueen toteutetusta sivustopohjaratkaisusta. Pohjois-Karjalassa yhteinen sivustopohja on toteutettu avoimen lähdekoodin Liferay:lla, ja sen pohjalle luodaan nyt myös Makufi-toteutus. ”Sivustopohjaratkaisun ansiosta kaikki on konepellin alla valmiina, ja asiakas pääsee siitä jatkamaan.”

 

Mitä maakuntien asukkaat odottavat maakuntien verkkopalveluilta? Varsinais-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen muutosorganisaatio Kimpassa – Allihopa on jo ehtinyt toteuttaa kyselytutkimuksen tästä, ja Jessica Ålgars-Åkerholm esitteli tuloksia. Yli 800 vastaajasta 77 % valitsi sähköisten asiointikanavien käytön mieluisaksi asiointitavaksi. Sanapilvessä varsinaissuomalaisten ajatuksia onnistuneesta sähköisestä asioinnista.

 

Ryhmätöissä pureuduttiin maakuntien tulevien verkkosivustojen palveluryhmittelyyn ja kohderyhmäjaotteluun. Ryhmätöiden antia hyödynnetään seuraavien Makufi-prototyyppien rakentamisessa. Kuva: @LapinMaakunta-Twitter-tili.

 

Tutustu seminaarin aineistoihin:

Lue myös: