Suoraan sisältöön

Arkkitehtuurijohtaja Veijo Terho maalaa maakuntien ICT-ympäristöjen tulevaisuuskuvaa

Vimanan arkkitehtuurijohtaja Veijo Terho hyppäsi yrityspuolelta Vimanaan kaksi kuukautta sitten. Nyt hän luo visiota maakuntien tulevaisuuden ICT-ympäristöistä. Hänen vastuulla on huolehtia, että Vimana rakentaa maakuntien tarpeita vastaavia, turvallisia, käytettävyydeltään hyviä ja kustannustehokkaita ratkaisuja. Veijolla on pitkä kokemus ICT-alalta, muun muassa ICT-infra- ja konesalipalvelutehtävistä. Veijo asuu Espoossa ja työskentelee Vimanan Liisankadun toimistolla Helsingissä.

Arkkitehtuurijohtaja Veijo Terho, mikä on parastasi työssäsi?
Parasta työssäni on sopiva haastavuus. Tehtävänäni on miettiä, miten pystymme rakentamaan parhaalla mahdollisella tavalla koko Suomen kattavat palvelut, kuitenkin huomioiden hyvinkin erilaiset maakuntien nykyiset ICT-ratkaisut ja toimintaympäristöt sekä käynnissä olevat valtiovetoiset hankkeet. On todella mielenkiintoista olla mukana suunnittelemassa tulevaisuuden palveluita maakunnille ja sairaanhoitopiireille sekä tutustua kaikkiin uusiin henkilöihin tämän hankkeen piirissä ympäri maata.

Mikä on haastavinta työssäsi?
Kun tule puhtaasti yksityiseltä puolelta osaksi julkishallintoa, on ehkä haastavinta opetella uudet tavat toimia, etenkin liittyen palveluiden hankintaan markkinoilta. Myös hankkeiden julkisuusperiaatteet luovat omia haasteita, joiden kanssa on opittava toimimaan.

Mikä on vastuualueesi merkitys maakuntauudistukselle?
Tehtäväni on varmistaa, että palvelumme ovat käytettävissä kaikissa maankunnissa hyvin samanlaisilla käyttäjäkokemuksilla ja että toiminta maakunnissa voi jatkua myös palveluiden häiriöiden aikana mahdollisimman pienillä näkyvillä haitoilla. Kun tuotamme palveluita, joihin liittyy sairaanhoidon osa-alueita, on palveluiden käytettävyyteen kiinnitettävä erityshuomiota varsinkin paikallisella tasolla. Tavoitteenani on myös edistää julkisen pilven käyttöä kaikissa järjestelmissä aina kuin mahdollista, koska tämän kautta saamme rakennettua digitaalisen palvelukokonaisuusratkaisun, joka ei ole sidottu paikkaan eikä päätelaitteeseen.

Miten haluaisit kehittää itseäsi?
Edellisistä tehtävistä johtuen minulla on jonkin verran opittavaa pilviteknologioiden tehokkaasta hyväksikäytöstä ja sama koskee myös Vimanaa. Pilviteknologia on tulevaisuuden mahdollistaja. Sen avulla voidaan tarvittaessa valjastaa hetkellisesti hyvinkin suuri tehokkuus jonkun tietyn asian ratkaisemiseksi ilman suuria investointeja ja jopa hyvin lyhyessä ajassa.

Miten vietät vapaa-aikaa?
Vapaa-aikani menee pääasiassa golfin parissa joko itse pelaten tai sitten tuomarina seuraten muiden pelaamista. Myös ulkoilu ja jooga ovat oleellinen osa harrastuksiani varsinkin talvisin.

Mikä on mottosi?
Ei ole mahdotonta tehtävää, joidenkin ratkaisu on vain hyvin haastavaa